Ancak Türkiye’nin ilk Dışişleri Bakanı olarak Londra Konferansına Ankara Hükümeti Baş temsilcisi olarak katıldığını… Yetkisi olmadığı halde görevini aşarak İngiliz, Fransız, İtalyan temsilcileri ile sözleşmeler imzaladığını… Bu yüzden Ankara Hükümeti tarafından görevden alındığını öğrenince uzunca süre gözümde canlandırmış olduğum Kahraman Bekir Sami Bey’in nasıl böyle işler yapmış olduğuna şaşırmış ve üzülmüştüm.Çünkü kafamda canlandırdığım,Bekir Sami Bey’in yetkilerini de aşarak Mustafa Kemal’e rağmen ve onun onaylamayacağı sözleşmeler yapabileceğini kabullenemiyordum.
Bu şaşkınlığım işin esasını öğrenmek için yaptığım araştırma sonucunda yakın tarihimizde iki Bekir Sami Bey olduğunu öğreninceye kadar sürdü tabii.
İlk Dış İşleri Bakanıolan Bekir Sami Bey Sultaniyi ( Galatasaray Lisesi ) bitirdikten sonra eğitimini İsviçre’de tamamlayan siyasetçi Bekir Sami Kunduh imiş.
Benim Kahraman’ım Bekir Sami Bey ise Bekir Sami Günsav imiş
Benim gibi bilgi eksikliği nedeni ile düş kırıklığı yaşamış olabilecek okuyucularımızı aydınlatmak amacı ile Bekir Sami Günsav’ı tanıtan aşağıdaki metni bilgilerinize sunarım.
Babası Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden Çerkez Beylerinden Gubzeç Hasan Bey, Annesi Ayşe hanımdır.
Orta öğretimini Bursa askeri lisesinde tamamlayıp 1896 yılı sonu İstanbul’daki harp okulu birinci sınıfına naklolun muştur.
Bekir Sami Bey Piyade sınıfına mensup 421 öğrenci arasında 17nci sırada Harp Okulundan Teğmen olarak mezun olmuştur.
Harp okulundan mezun olduktan sonra; Harp Akademisi Kurmay okuluna ayrılmış ve daha sonra 04 Kasım 1902 tarihinde Mümtaz yüzbaşı olarak mezun olmuştur.
05.Temmuz.1912 tarihinde Harbiye nezareti Makam Başyaverliğine tayin edildi. 20 ay süre ile bu görevde kaldı.
Trablus ve Balkan harplerinde Ordunun çok fazla silah, Cephane ve Harp malzemesi kaybetmesi üzerine Bekir Sami bey Satın alma Komisyonu Başkanı olarak Almanya’nın Karlisruhe şehrine gönderildi.
Almanya’daki izlenimleri üzerine eşine yazdığı mektup son derece duyguludur. Mektupta “ Buradaki ilerlemeyi gördükçe ecdadımıza, Bilhassa Abdülhamit ve Adamlarına ne kadar lanet ediyorum bilseniz. Biz bu adamlardan Fıtraten daha çok zeki ve kabiliyetliyiz. Aramızda dağlar kadar fark var.” Şeklindeki sözleri: Onun Türk Milletinin Avrupalılardan daha zeki ve kabiliyetli olduğunu düşündüğünü göstermektedir.
Bekir Sami Bey 21 Ocak 1915 tarihinde 43cü alay Komutanlığına tayin edilmiştir. İki gün sonra 23 Ocak 1915 tarihinde Yarbaylığa Terfi ettirilmiştir. Bekir Sami Bey Irak cephesinde birçok Savaşa 52nci Tümen Komutanı olarak Katılarak Kıdem zammı ile madalyalar kazanmıştır.
Katıldığı Savaşlar: KUDEYRA KALESİ TAARRUZU, VADİ-İ KELAL SAVAŞI VE BİRİNCİ FELAHİYE SAVAŞI. Her üç savaşı da kazanmıştır. En önemlisi BİRİNCİ FELAHİYE SAVAŞI dır.
Silah, Cephane ve sayıca çok üstün İNGİLİZ KUVVETLERİ iki Tümenle Türk mevzilerine taarruz etmesiyle savaş başlamıştır. Günlerce süren cehennemi Topçu ateşi sonunda, Türk askerleri karşı taarruza geçerek İngilizleri Ağır bir yenilgiye uğratmışlardır. Siperlerimiz önünde Altı bin kadar ölü bırakan İngilizlerin kumandanı beyaz Bayrak sallayarak yaralı ve ölülerini almak için mütareke talep etmiştir.
Bekir Sami Bey Bu savaşta başından yaralandığı halde askerlerinin başından ayrılmamıştır ve Türk tarihine büyük bir zafer kazandırmıştır.
Bu başarılarından dolayı Genel Kurmay Başkanlığınca iki sene kıdem zammı verilerek albaylığa terfi ettirilmiştir. O tarihte yaşı 36 dır.
Bekir Sami Bey Türk Tarihine FELAHİYE KAHRAMANI olarak geçmiştir.
İzmir’in Yunanlılar tarafından 15 ayıs 1919 tarihinde işgali üzerine Albay Bekir Sami Bey Genel Kurmay Başkanı Şevket Turgut Paşanın önerisiyle İzmir ‘de bulunan Ali Nadir Paşanın yerine 17. Kolordu Kumandan vekili olarak Tayin edilmiştir.
Bekir Sami Bey 21Mayısta 1919 tarihinde Bandırmaya çıkmıştır.
Gördüğü manzara karşısında, çok üzülmüştür. Bandırma ilçesinde bütün Rum evleri Yunan bayrakları ile donatılmıştır. Bandırmada bulunan 61nci Tümen kumandanı Kurmay Yarbay Rafet beyi makamına çağırarak şu emri vermiştir.
” Burası Türkiye’dir burada tek bayrak Türk Bayrağıdır. Bunun dışında başka bir bayrağın asılmasına sallanmasına, hürmet görmesine muvafakat etmek alçaklıktır. Şimdi Derhal şehirdeki Yunan Bayraklarını kaldırtacaksınız. Bu iş üç saat zarfında, sona ermez ise ben sizi öldüreceğim. Haydi vazife başına”
Tümen Komutanı Baş üstüne diyerek ayrılmış ve emir yerine getirilerek bütün Yunan bayrakları toplattırılmıştır.
Bekir Sami Bey 21 Mayısta 19I9 tarihinden itibaren bütün Batı Anadolu’yu dolaşıp Direnişleri örgütlemiş ve birçok Askeri ve Sivil makamlarla yazışmalar yaparak, Halkı Milli mücadele için teşvik ederek Milli Mücadeleyi başlatan ve Milli direniş hareketlerini başarı ila yöneten Şerefli bir askerdir.
Türk Dünyası Gazetesi 27 Ekim 1919 tarihinde yayınladığı “ Milli harekâtı İdare edenler” Yazısında Bekir Sami Bey Bu memleketin yetiştirdiği Nadir şahsiyetlerden biridir. Kendisi Azimkâr, Kuvvetli ve Değerli bir asker olduğu kadar iyi bir idarecidir. Bursa’daki hizmetleri ve sağladığı sükûn ve emniyet bu düşüncemizin kanıtıdır.” Satırlarıyla Milli harekâtı yönetenler arasında Bekir Sami Bey’e ayrı bir yer vermiştir.
Padişahlık adına yapılan Paşalık ve Başkumandanlık tekliflerini reddetmiştir.
20nci Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa Bekir Sami Beye 12.04.1920 tarihinde bir telgraf çekmiştir. Telgrafında “Zatı alinizin Anadolu Kuvayı Milliyesine yaptığı büyük hizmetleri her an takdirle karşılıyoruz. Mustafa Kemal Paşa ile karar vererek meclis açılır açılmaz siz sevgili kardeşimizin Paşalığa terfisini Meclise arz edeceğiz. Tebrik eder Şimdiden tebliğ ederim Kardeşim.”
Bekir Sami Bey bu telgrafa 13.04.1920 tarihinde Şöyle cevap vermiştir. “Ankara’da 20nc i Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa Hazretlerine”
“Siz saygıdeğer büyüğüm ve Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin şahsım hakkındaki düşüncenize, ilgi ve alakanıza minnet ve şükran duygularımı arz ederim. Yalnız küçük bir talebim var. İsteğim Şu. Bugün Osmanlı İmparatorluğu Musalla Taşına yatırılmış bir durumdadır. Böyle bir anda terfi etmeyi Musalla taşında Miras taksiminden Pay alma gibi çok ağır ve acı telakki ederim. Bu alaka ve taltiflerini, Memleketin Kurtuluş ve Zaferine Şahit olduğumuz güne bırakılmasını arz ve niyaz ederim.”
Bekir Sami bey 25 Haziran 1920 tarihinde atandığı 20nci Kolordu Kumandanlığına, Yerine tayin edilen Komutanın gelmemesi üzerine Bursa’da kalmak mecburu yetinde kalmış bu sırada Yunanlılar Bursa’yı İşgal etmiştir.
Bursa’nın işgali üzerine Mecliste bazı Milletvekilleri Kumandan ve Valiyi suçlamışlardır. Oysa Balıkesir Müdafaası için birliklerinin büyük bir kısmını 61nci fırka emrine vermiştir. Mustafa Kemal Paşa ve Genel Kurmay bu durumda kalan Az miktardaki birliklerin geri çekilmesi emrini vermiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başta Mustafa Kemal Paşa olmak Üzere İsmet İnönü ve Ali Fuat Paşalar Bekir Sami beyin Kusursuz olduğunu hararetle savunmuşlardır. Bir süre Antalya ve Muğla havalisi kumandanlığı ile Kuzey Kafkas askeri Murahhas lığı görevini Yaptıktan sonra 1924 yılında emekliye ayrılmıştır.
Bekir Sami Bey hakkında Genel Kurmay Başkanlığı tarafından 1994 yılında Bastırılan “ Kurtuluş Savaşında Albay Bekir Sami Günsav” ile ilgili Kitap Genel Kurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayım Şubesi‘nin ilgili Kurullarınca incelenerek yayıma hazırlanmıştır.
1940 Bursa Orhaneli doğumluyum.İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden ve İstanbul üniversitesi İsletme fakültesi işletme iktisadı enstitüsünden mezun oldum.Özel sektörde yöneticilik yaptıktan sonra kendim bir şirket kurarak ticaret hayatına devam ettim.
1976-12 Eylül 1980 arası CHP il yönetim kurulu üyesi ve eğitim komisyonu başkanlığı yaptım. 1992 seçimlerinde SHP Bursa üçüncü sıradan ön seçimle milletvekili adayı oldum.Fakat Bursa da SHP milletvekili çıkaramadığı için seçilemedim.
Halen Sade bir CHP üyesiyim.