Sizlere mutasyonun gerçekleştiği yaşadığım İngiltere’nin Londra şehrinden yazıyorum.
Korona virüsün beklenen genetik mutasyonu ilk defa güneydoğu İngiltere’de gerçekleşti. Mutasyona uğramış haliyle bulaşımı %70 daha hızlı olan yeni virüs dünyada yeni bir endişenin başlamasına neden oldu. Şimdilik daha öldürücü olduğuna dair bir bilgi yok, inşallah da olmaz, diyelim. Yakın zamanda güneydoğu İngiltere’de baş gösteren mutasyon olayından sonra bu bölge ve Londra’yı da içine alan doğu İngiltere’de en yüksek kapanma şartlarını haiz 4. Derece (Tier 4) uygulamasını26 Aralık’tabaşlattı. Vaka sayısının yüksekliğine göre en azı gösteren 1. daha sonra 2,3, ve en yüksek olan yerler için de 4. derece olarak belirlendi. İngiltere’nin virüsle mücadelesini iki yönden inceleyelim.
Tıp yönünden alınan önlemler, ve Virüsün yayılmasını önleyici tedbirler.
1-Tıpla ilgili tedbirler: İngiltere Almanya’daki bilim adamlarımızın BioNTECK ve Amerikan Pfizer şirketlerinin adına ürettiği aşıya ilk onay veren ülke oldu ve derhal 40 milyon doz sipariş verdi. İthal ettiği aşıları bütün ülkeye dağıttı. 80 yaş ve üstü olanlarla birlikte sağlık çalışanları ve yaşlı evlerinde kalanlara öncelik vererek kısa bir süre önce aşılamayı başlattı.Günümüze kadar 600 bin kişiye aşı yapıldı. Bunlar üç hafta sonra da ikinci aşıyı olacaklar.
İngiltere ayrıca Oxford Üniversitesinin AstraZeneca ile geliştirdiği ve güvenilir bulduğu aşıya da onayı önümüzdeki günlerde hızlıca verecek. Bu aşıdan 100 milyon doz sipariş vermiş durumda. Ocak ayının ilk haftasında aşılamanın başlayacağı bekleniyor.
2-Virüsün yayılmasını önleyici tedbirler: Önce şunu belirteyim ki çalışanların ve işyerlerinin uğrayacağı zararı karşılamak için hükümet bütçeden 280 milyar sterlinayırdı. Bunun 73 milyarı çalışanların işlerini ve işyerlerinin giderlerini karşılamak için. Bu yıl sadece 55 milyar borçlanmaya gitmeyi planlamış olan İngiltere’nin virüs etkisiyle borçlanması 394 milyar sterlini bulacak.
Devlet virüs nedeniyle kapalı duran işyerlerinde çalışan herkese işe gitmeseler bile 2500 sterlini geçmeyecek şekilde maaşının %80’ini ödüyor. Ayrıca iş yerlerine büyük destekler yapılıyor. Kiralarının büyük kısmı ödeniyor. Bulunduğum belediye de her küçük işyerine 10 bin sterlin kira ve 25 bin sterlin kadar Belediye vergisi yardımı yaptı.
Bankalar, süpermarketler, eczaneler açık. Buralara girmek için maske kullanımı şart. Otobüsler, trenler çalışıyor ama haliyle yolcu sayısı çok az. Bütün bu yerlere giriş büyüklüğüne göre sayıyla. Örneğin bazen 1 veya 5, 10, otobüslere 20 kişi gibi oluyor. Saatli yasaklar yok. Para cezaları yok. Yaş kısıtlaması yok. İhtiyacın varsa istediğin zaman eczaneye, marketlere gidebilirsin. Okullar kapalı ama internet yoluyla eğitim devam ediyor. Yasaklar daha çok tavsiye şeklinde ama halkın büyük kısmı riayet ediyor.
Bir çok spor salonları ve benzeri yerler hastaneye dönüştürüldü. Buralarda yatak sayısı hızla arttırıldı. Bir çok zenginler sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere çok büyük bağışlarda bulundu.
İngiltere’de son rakamlar 30,501 yeni vaka ve 316 ölüm gerçekleştiğini gösteriyor. Mutasyona ev sahipliği yapan Londra ve Güneydoğu İngiltere şimdi 4. dereceye kilitlenmiş durumda.
a-Evlerde aynı evde yaşayan aile fertleri dışında buluşmak yasak, ancak birer kişiyi geçmemek üzere sokakta, parklarda görüşebilirsin.
b-Hayati olmayan malları satan dükkanlar ve işyerleriyle birlikte kişisel bakım ve özel eğlence yerleri kapanacak.
c- 4.Derece ilan edilen yerlere başka derecede olan yerlerden giriş çıkışlar yasak.
d-Ev sakinlerinin herhangibir sebepten evinden başka bir yerde geceyi geçirmesi yasak.
Scotland, Kuzey İrlanda ve Galler bölgesinde de çeşitli kapanma yöntemleri uygulanıyor.
Pandeminin başlangıcında işi ciddiye almayan İngiltere bunun faturasını ağır ödüyor. Başbakan Boris Johnson 13 Martta ‘Bir çok sevdiklerimizi kaybedeceğiz’ derken sürü bağışıklığına işaret etmişti. Daha sonra işin vehameti anlaşıldı ve yukarıda anlattığım işleri yapmak için kollar sıvandı. Aşılardan olumlu sonuçlar alınırsa kefeni yırtma şansımız artar. Can pazarı. Herkes kendini ve yakınlarını korumalı.
Saygılarımla
Erol Başarık Ekonomist – Reform 2000 Party’si Genel Başkanı – İngiltere
Ekonomist, Siyasetçi, İş Adamı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme – Maliye bölümü mezunu. 1970 yılından beri Londra’da yaşıyor. 1997 yılında İngiliz siyasetine Bağımsız Milletvekili adayı olarak girdi. 2000 yılında Reform 2000 Party’sini kurdu. Halen aktif olarak başkanıdır. Dört Parlamento, bir Avrupa parlamentosu ve bir de Londra Büyük Şehir Belediye Meclis Üyeliği olmak üzere altı büyük seçime girdi. İngilizce yazıları İngiliz Milli ve yerel gazetelerinde yayınlandı. Halkın yararına kanun çıkarılması yolunda mücadele verdi. Türkçe yazıları Cumhuriyet Gazetesi de dahil olmak üzere Türkiye’de çeşitli yayın organlarında, Londra’da Türkçe Gazetelerde, internet sitelerinde yayınlandı. 2002 Yılında Sadettin Tantan’ın Yurt Partisinden İstanbul 1. Bölge, 2007’de Bağımsız aday olarak İstanbul 3. Bölgeden Milletvekili adayı oldu. İngiltere Atatürk’çü Düşünce Derneğinde Yönetim Kurulu azalığı yaptı. Halen ADD’nin Danışma Kurulu üyesidir. Bütün dünya insanlarının güvende ve ekonomik refah içinde yaşaması, Müslüman Ülkelerin çağdaş düşünceye kavuşması en büyük ideali. Hak, hukuk ve adalete dayalı bir demokrasiyle, Güçlendirilmiş Parlamentosu olan, insanların refahiçinde yaşadığı bir Türkiye için mücadele vermeye devam ediyor.