Öğretmen deyince aklıma, Cahit Külebi’ nin “Köy Öğretmenleri” şiiri gelir.
“ …Dağlara, vadilere, ovalara
Tespihler gibi saçılmış köyler,
Rüzgâra karşı bir bayrak,
Sevinçle türküsünü söyler…”
Ve sonra kapalı köy okulları gelir aklıma. Bayraklarından yoksun kalan köylerimiz gelir…
“…Ve onlar yıldızlar gibi
Gözleri ışıl ışıl yananlar,
Oyuncak için değil, kağıt, kalem
Kitap için gizlice ağlayanlar…”
Öğretmen deyince aklıma çocukluğum gelir… Ve Soğuk kış mevsiminde alevi tavana yansıyan sınıfımızdaki odun sobasına öğretmenimin ince uzun parmaklarıyla odun atışı gelir…Sonra,ucu kırılan kurşun kalemimiöğretmenimin çöp kovasının başına geçerek, çakısıyla açması gelir…
Öğretmen deyince aklıma, Ceyhun Atuf Kansu’nun“Dünyanın Bütün Çiçekleri” şiiri gelir.
“…Dünyanın bütün çiçekleri diyorum
Bütün çiçeklerini getirin buraya,
Öğrencilerimi getirin, getirin buraya
Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer
Bütün köy çocuklarını getirin buraya,
Son bir ders vereceğim onlara,
Son şarkımı söyleyeceğim,
Getirin, getirin… Ve sonra öleceğim…”
Bir garip hüzünle dolar içim… Ve çocukluğumu özlerim. Öğretmenler gününde öğretmenime götürdüğüm kır çiçeklerini özlerim.
Öğretmen Deyince Ceyhun Atuf Kansu’nun bir başka şiiri “Bağımsızlık Öğretmeni” gelir aklıma:
“…Bakın çocuklar bizim ilk dersimiz bağımsızlık,
Çiz fındık, çiz zeytin, çiz üzüm,
Çarşamba ovası. İşte!
Buğday çiz, elma çiz, incir çiz,
Oğullarımız, kızlarımız gider, gelir işte.
Biz işleriz, biz toplarız, biz satarız.
Koy kulağını dinle, toprağın altında
Kömürün türküsü, petrolün türküsü
Mavi bir güldür işlenir ellerimizde…”
Şimdi bir yalnızlık şarkısı söyler köy okulları ve yalnızlıkta açar köy çiçekleri…
Şimdi işlenmemiş tohuma hasret, ölüm sessizliğinde bir yalnızlık şarkısı söyler köy tarlaları, Şimdi boyunları bükük ve paramparça yüreklerikentlere göçüp yabancılaşan, sermayenin kölesi edilmiş o toprak kokan ellerin…
Öğretmen deyince aklıma, sevgi gelir, huzur gelir, barış gelir, umut dolu bir gelecek gelir.Sonra paramparça edilmiş, dinci ve piyasacı eğitim sistemi gelir… Ve bacasız evler gibi, okulsuz köyler gelir… Üşür yüreğim. Sonra umutsuz anneler, babalar gelir aklıma… Ve o duvarlara çarpa çarpa “ilk dersimiz bağımsızlık!” diyen öğretmenlerin olduğunu bilmek içimi ısıtır bir parça…
Öğretmen deyince, Cumhuriyetin sabah güneşi Köy Enstitüleri gelir aklıma…İlk öğretmenim anımsarım. Okulun boyası badanası, çatının onarımı ve karını küremesi okul bahçesinin!Ve sonra yarım kalan bahçeler ve açmadan solan o çiçekler… Cemaat, tarikat yurtlarında yaşarken oluşturulmuş mezarlar gelir aklıma…
Sonra çocuk gelinler gelir aklıma, 18 yaşın altında doğum yapan kız çocukları gelir… Ve okul öncesi çağı çocuklarına kadar inen merdiven altı karanlık yuvalar gelir…
Ve sonra bir altın sayfayı anımsarım, içim gururla dolar.
Birinci öğretmenler kongresine düşer yolum. Sakarya Meydan Muharebesinin top sesleri dolar kulağıma… Bir ses duyarım; kararlı, umut dolu, sevgi dolu, inançlı:
“Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır…”
O kadar büyüksün ki öğretmenim, çünkü gelecek sensin. Sen geleceği ilmik ilmik işleyensin.
Başöğretmenimiz büyük Atatürk’ü ve aramızdan ayrılan bütün öğretmenlerimizi ve de hayatımın en etkili öğretmeni, sevgili babamı saygıyla, minnetle anıyorum.
24 Kasım öğretmenler günü kutlu olsun.
Rize’de doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Rize’de tamamladı. Lisans Eğitimini İşletme alanında, Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Politikaları Ana Bilim Dalı, Eğitim Yönetimi ve Teftiş Doktora Programına devam etti. Eğitim işkolunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. Şubat 2019 tarihinde kamudaki görevinden emekli oldu.
Yazın hayatına çeşitli dergi ve antolojilerde yayımlanan şiirleri ile başladı. 2004 yılında “TODAİE Hazırlık Kılavuzu” adlı Orta Doğu Amme Enstitüsü Sınavlarına Hazırlık Kılavuzu yayımlandı. İlk şiir kitabı;“Karanlığın Elleri”2008 yılında, ikinci şiir kitabı; “Yasak Elma” 2016’da yayımlandı.
Eğitimci, Şair ve Yazar’ın okul öncesi eğitim çocuklarına yönelik hazırladığı “Can Okulda Dizisi” olarak altı adet hikâye kitabı (Okul Heyecanı, Okulda İlk Gün, Can ve Cansu, Görüyor Öğreniyoruz, Balonlarla Dans ve Can Partiyle) 2017 yılında yayımlandı.
“Çağları Delen Önder Atatürk” dizisinin ilk kitabı olan “Altın Saçlı Çocuk” romanının birinci baskısı Ocak 2019 yılında, ikinci baskısı Ağustos 2019 ve üçüncü baskısı Kasım 2019 yılında yayımlanmıştır. Serinin İkinci romanı “Hayallere İlk Adım” romanının birinci baskısı Ağustos 2019 yılında, ikinci baskısı Kasım 2019 yılında yayınlanmıştır.
‘Kül Rengi Dünya” romanı Kasım 2019 yılında yayımlanmıştır. Ayrıca yazarın, Eğitim Bilimleri alanında bilimsel makaleleri bulunmaktadır ve çeşitli gazetelerde makale yazmayı sürdürmektedir. İki çocuk annesidir.
Hem okudum, hem ağladım değerli öğretmenim.
Kutluyorum.
Dahi insan, ulu kurtarıcı ve büyük kurucu, ezeli ve ebedi BAŞÖĞRETMEN Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e sonsuz rahmet,sukünet, şükran ve minnet duaları.
Tüm öğretmenlere en mutlu ve en kutlu bir 24 KAŞIM dilekleri.
Bu özel ve güzel güne adanmış baştan sona MUHTEŞEM ve BÜYÜLEYEN bu yazısı için sevgili Hatice TOPCU’ya ise en yürekten tebrikler, teşekkürler, derin saygılar.