Seçime kadar geçecek günlerde seçim arabalarından, internette video izlerken çıkan reklamlardan, televizyonda haberlerden veya yoldan geçerken meydanlarda siyasî propagandalara, seçim vaatlerine rastlayacağız. Bu vaatlerin de “olmazsa olmazı” olarak akıllara seçim şarkıları geliyor.
Daha önceki yazılarımda da bazı plakları konu olarak almıştım. Az sonra 1970’lerin siyasî taşlamalardan birini dinleyeceksiniz(1970’lerin dedim çünkü yılı net olarak belirleyemedim. 1970-1973 arası olması muhtemeldir, bir ihtimal 1968 veya 1969’a da ait olabilir.). 1980’e kadar plaklar, oldukça popüler bir seçmene ulaşma, propaganda yapma, taşlama, siyasî mizah aygıtıydı. Bazı istisnalar haricinde çoğunluğu 45’lik olan bu plaklar, kimi zaman “Ak Günlere” örneğindeki gibi partilerce hazırlanan propaganda plaklarını, kimi zaman da Öztürk Serengil’in “Unuttun Bizi Süleyman” parçası gibi siyasî taşlamaları içeriyordu. Yani 1980’lerde yerini kasetlere bırakana kadar, plaklar siyasette önemli bir yere sahipti.
Yazının adından yanlış anlaşılmasın, az sonra dinleyeceğiniz plak sadece Süleyman Demirel’e yapılan bir taşlama değil. İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Osman Bölükbaşı, Faruk Sükan, Alpaslan Türkeş, Turhan Feyzioğlu, Mehmet Ali Aybar hatta Aleksey Kosigin’e eleştiriler var. Şarkı, Zeki Müren ve Gönül Yazar’ın 1970 öncesinde ayrı ayrı piyasaya sürdükleri “Sus Sus Sus” şarkısından esinlenmiş. Günümüzdeki kullanımıyla “cover” da denebilir. İyi dinlemeler.